MH 370 Hilang; Mengapa Tidak Guna Scorpene?

1574

Sebanyak 40 kapal dan 22 pesawat daripada pelbagai negara termasuk negara-negara jiran Malaysia, China dan Amerika Syarikat kini terlibat dalam pencarian di dua kawasan, di laut China selatan.

Seorang pegawaiberkata, turut terlibat dalah dua buah pesawat pengawasan Australia dalam usaha mencari pesawat MH370 Sistem Penerbangan Malaysia yang hilang dari radar sejak pagi Sabtu lalu.

Italian thought to have been on flight MH370 says passport taken in PhuketTumpuan penyiasatan adalah kepada pemerhatian rakaman video CCTV lapangan terbang Kuala Lumpur berkait bagaimana sekurang-kurangnya dua penumpang yang menggunakan pasport palsu boleh melepasi pemeriksaan keselamatan.

Menteri Pengangkutan Malaysia, Hishamuddin Hussein, mengesahkan pada hari Ahad bahawa empat orang sedang dicari di kalangan penumpang dalam penumpang selain dua yang menggunakan pasport Austria dan Itali yang dicuri.

“Kami telah menggunakan penyiasat kami untuk melihat melalui semua rakaman kamera keselamatan. Juga, mereka menemuramah pegawai imigresen yang membiarkan penyamar,

“Tanda-tanda awal menunjukkan beberapa jenis perlanggaran keselamatan, tetapi saya tidak boleh berkata apa-apa lagi sekarang.” kata seorang pegawai yang mempunyai pengetahuan langsung penyiasatan.

Amerika Syarikat menghantar FBI untuk menyiasat selepas pesawat dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing hilang di suatu tempat di laut antara Malaysia dan Vietnam, tetapi menegaskan tidak ada bukti keganasan yet.

Empat penumpang disiasat oleh pihak berkuasa terdiri daripada dua pelancong dengan pasport Eropah, mungkin Ukraine dan Russia.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar mempersoalkan, bagaimana lapangan terbang yang lengkap dengan peralatan moden dan canggih tetapi para ‘penyamar’ boleh melepaskan diri dengan menggunakan pasport palsu.

tompok minyak mh370Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Vietnam berkata pada hari Ahad, pesawat tenteranya telah mengesan di laut objek disyaki menjadi sebahagian daripada pesawat yang hilang.

Kesan tompokan minyak disyakki dai pesawat yang hilang itu turut didakwa ditemui di laut berhampiran Vietnam dan berhampiran pelabuhan perikanan Tok Bali, Kelantan.

Sebelum itu, pada awal hari Ahad pihak berkuasa Malaysia berkata, pesawat itu mungkin telah cuba berpatah balik,menurut pengesanan radar Tentera Udara DiRaja Malaysia.

“Ada kemungkinan yang berbeza pesawat melakukan turn-belakang, menyeleweng daripada kursus itu,” kata Ketua tentera udara Malaysia, Rodzali Daud, yang memetik data radar.

Tetapi Ketua Pegawai Eksekutif MAS, Ahmad Jauhari Yahya berkata sistem Boeing 777 itu mungkin mematikan loceng penggeranya.

Kritik turut kedengaran, mengapa malaysia tidak menggunakan khidmat kapal selam Scorpene, sebaliknya menerima kapal selam dai Singapura bagi tujuan mencari dan menyelamat.

mana scorpene2Seorang penganalisi Maritim, Ahmad Amzad Hashim berkata, semasa pembelian Scorpene, kerajaan Malaysia mempertahankan dengan dakwaan ia mempunyai bermacam peralatan hebat.

“semasa beli bukan main lagi pertahankan harga mahal sebab (ada) macam-macam jenis peralatan canggih, bukan sistem sonar ‘cap ayam’ yang ada dlm scorpene tu. Tapi ‘Sonar’ antara yang paling ‘advance’ yang boleh kesan macam-macam kat dasar laut,

“Kalau (kerajaan) boleh gerakkan 3 OPV, 2 frigate, 1 Minehunter, 1 Kapal Pengangkut, 1 Submarine Rescue Vessel , 1 FAC dari TLDM dan pelbagai kapal APMM yg semuanya bukan tujuan khusus SAR pun,

“apa alasan untuk tidak gerakkan sebuah scorpene ke sana? Nak kata scorpene tengah sibuk, kita bukan dalam perang,’ujarnya.

Dalam pada itu, seluruh rakyat Malaysia berdo dan bermunajat, agar pesawat yang telah hilang lebih 48 jam itu ditemui dengan selamat.